HTML

FundiBlog

Fundi mint fundamentalista. Ijesztő és mókás idézetek azoktól, akiknek a meggyőződése veri a valóságot. A korszerűség jegyében megjegyezném, hogy ez a blog az új sajtótörvény értelmében sem sajtótermék, így nem terjed ki rá a szabályozás.

Friss topikok

  • Tom Benko: @flugi_: Kellene akkor egy gyűjtő bejegyzés, ahová lehetne gyűjteni az ilyet. (2013.06.04. 19:28) NASA csakra
  • Warlord71: Söööt,meg Noe barkajara is fölfert a Brontosaurus,a Brachiosaurus,a Diplodocus,az Apatosaurus a Ty... (2012.11.22. 10:52) Behemoszaurusz
  • Warlord71: Ezt bukta a delikvens,mivel a Biblia onnantol fogva,hogy a teremtesi napoknal leirja,hogy "lön est... (2012.11.22. 10:39) Mértékletes fundi
  • Tom Benko: @bioLarzen: Így jobb. Na, őt se komálom... (2012.10.31. 18:08) Grespik után sem áll meg az élet
  • Tom Benko: Aha. Akkor ez magyarázza, miért vagy úgy eltűnve. Nekem jobb, havonta egyszer kapom meg az utasítá... (2012.10.12. 17:49) Szalmabáb érvelés

Elemző: Grespik nyelvtudománya

2009.10.26. 00:00 flugi_

Egy igazi fundi igazi alapművével ismerkedünk most meg. A teljes szöveg elérhető itt.

Először érdemes végigfutni az alcímeket, hogy az érvelés logikai fonalát feltérképezzük. Szkíták - nemesség - trianon - Szt István - másság - alternatív elméletek. Nos igen, az érvelés lényege, hogy a finnugor nyelvelmélet szerinte megalázó, tehát kell lennie más magyarázatnak. Ez természetesen eleve hülyeség, neve is van, wishful thinking.

Az már egy extra, hogy a kitalált megalázáshoz dukálnak kitalált megalázók is, a magyarság mételyei, itt éppen a Habsburgok és idegenszívű akadémikusok:

A finnugorizmust a múlt század végén a Habsburgok és azok bérencei, az Akadémia bizonyos idegenszívű tudósai honosították meg magyargyűlöletből, azt akarva, nehogy tudjunk hihetetlenül dicső múltunkról; koszos, primitív, kulturálatlan, barbár jurtalakó ősöket véljünk.

Grespik ezt valószínűleg azért gondolja így, mert a nyelvészeti módszerek akkor érték el a nyelvek közötti rokonságok vizsgálatának lehetőségét, amikor a Habsburgok voltak a rosszfiúk éppen. Érdemes talán visszaemlékezni az akkori finnugor - török, vagy történetileg hűebben ugor - török vitára. Az egyik oldalon a tagadhatatlan szó-egybeesések a magyar és a török nyelv között, a másik oldalon a tagadhatatlan nyelvtani szerkezetazonosságok a magyar és az észt-finn nyelvek között. A nyelvtudomány akkorra már elfogadta azt a megfigyelést, miszerint a szavak sokkal gyorsabban változnak, mint a fonémakészlet és a nyelvtani szabályok. Ez a tény egyértelműsítette a finnugor elmélet előnyét a török elmélettel szemben.

Aki tehát a finnugor nyelvelmélettel szemben próbál érvelni, ezt kell támadja, vagyis mutatnia kéne másik nyelvet, ami még hasonlóbb nyelvtani szabályai alapján közelebb vélhető - esetleg általánosan cáfolnia kellene a nyelvek változásainak amúgy sokszorosan bebizonyosodott sebességviszonyait a nyelvtan és a szavak között. Egyik sem egyszerű.

Viszont minden más irreleváns. Úgyhogy most a teljes cikkből összeollózom a releváns részeket. Jellemző módon zárójelben van:

(Összevetendő itt a velünk ellentétben a külsőségekre összpontosító nyelvek között is szélsőséges angol nyelv, amely ráadásul olyan szavakat is többes számba rak, mint pl. olló, nadrág, szemüveg…! A finn sem velünk rokon szemléletű, de egyetlen egy más nyelv sem!)

Ez tehát egy nyelvtani szabály, aminél talált különbséget a szerző hivatkozása arra, hogy konkrétan különbözik a finn és a magyar nyelv, de sajnos hiányzik a "bezzeg a sumérban" kezdetű mondat.. Ez a különbség valóban létezik, viszont körülbelül elhanyagolható: néhány tíz szóra vonatkozó, szóátvétellel megtelepedett nyelvtani sajátosságról van szó, ami fontosságban eltörpül a toldalékolási szokások egyezésével (ráadásul fonetikai hasonulással, Helsinki - Helsinkiben :  Helsinki - Helsingissä), szóösszetétellel, fonémakészlet szinte teljes egyezésével (szegediek előnyben, a finneknél a nyílt és zárt e fonémák megkülönböztetendőek, írásban az egyik e a másik ä), satöbbi. És a sumérban hogy is van ez? Erről egy szó se esik.

A fenti idézet mellesleg az egyetlen, ahol a "finn" szóra keresve nem "antifinnugoristák", vagy "finnugor származáselmélet" találat van. A teljes szövegben csak itt szerepel a "finn", szó, és sehol sincs semmi az "észt" nyelvről, se a többiről. Több érv tehát nincs.

Grespik szövegének maradéka színtiszta fundiság, irreleváns hablaty egy, a valóságnál sokkal fennköltebb kontextusban. Előkerül az igazságkeresés:

Írásomat végigolvasva (ha megjelenik) szokjon hozzá az igazságkeresés szókimondásához, merészségéhez! Hivatásos igazságkereso, jogász vagyok, de mint napi társadalmi folyamatokat érzékelo ember akarok megszólalni, mert amit mondani akarok, hiányzik a médiákból, tankönyvekbol, szellemekbol, lelkekbol.

a fundijogászi világnézetet:

...

így e jogkönyv a joggyakorlat, a szokás útján kötelezõ erejûvé, törvényerejûvé vált. 1628-ban felvették a Hármaskönyvet a Magyar Törvénytárba (Corpus Juris Hungarici) is, ezzel kinyilvánították visszamenõleges hatályát és érvényességét. Egészen 1945-ig a magyar jog alapvetõ, közvetlen forrása volt, tehát 428 évig elfogadták a benne írtakat, többek közt a szkíta származástudatot is.

A származástudat törvényileg szabályozva majdnem olyan jó, mint a törvényben rögzített pi, igaz ez utóbbi nem lett törvény, mert szerencsére jelen volt egy hozzáértő.

A hivatkozott fundik (Badiny Jós Ferenc, John Bowling, stb) dolgainál végképp elszabadul a pokol, ennyi kreativitás szerencsére Grespikben nincs, viszont kritika nélkül átvesz minden marhaságot:

Jézus nem zsidó, hanem vérünkbõl való pártus (szkíta-hun) herceg volt, vagyis Jézus vérrokonai vagyunk. Isten kiválasztott népe tehát a magyar, hiszen közülünk való hercegnõ lett Isten gyermekének anyja. Az Árpád-házi (Turul=fényfiú) királyok Jézus családjából származók.

Badiny Jós Ferenc sumerológus


Az emberi faj DNS-ének adott hosszegységen 2-3 csavarodása van, míg a magyarnak (és japánnak, akikkel távoli rokonok vagyunk) 9, ami megegyezõ a Szíriuszról a Földre jövõ fény megcsavarodási számával. Ebbõl is származik a magyar elme, lélek, szellem kivételes volta, kozmikus származása, a magyarok "beválasztottsága". Az Orion csillagképbõl való származásunk misztériumára utal többek közt a három Gízai nagy piramis és a Pilisben bizonyos helyek pozíciója, léte is.

Kovács András táltostanár

 

2. Tulajdonszemlélet: Az indogermán haben/have, vagyis a kényszeredett hatású "birtokol" szó alkalmazása helyett alázatosan nézi nyelvünk azt, amit a Teremtõtõl kapott, mint aki érzi, tudja, hogy ez csak kölcsön van; az ilyen hozzáállás láttán a materialista lelki beállítottságú indogermán megzavarodik.

Lange Irén nyelvkutató

(kiemelések az eredetiből)

Ezekhez hozzáfűznöm semmit sem kell, pompásabb gyűjteményt eddig sem láttam, ezek a marhaságok évek óta önálló életet élnek, az alapműveltség részét képezik funditémában.

Az ember csak akkor szomorodik el, amikor eszébe jut, hogy ezt a mintapéldányt, ezt az országos hírnevű marhasághalmot a Magyar Demokrata 1999-es évfolyamáról szóló közönségszavazásán negyedik legjobb cikknek ítéltetett. Reméljük, a humora miatt!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fundi.blog.hu/api/trackback/id/tr241475055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekularisfigyelo · http://szekularisfigyelo.blog.hu 2010.01.27. 16:00:24

Ha, most már látom, hogy a magyar még a latint is befolyásolta - ott nemcsak "habeo" van, hanem "mihi est" is. Sőt a németben is mondhatod, hogy "mir ist kalt". :-) Ahm, nem beszélve a finnugor nyelvekről... :-)

similarthings 2010.01.27. 17:52:42

Jaj! Ez fájt.

Ez a DNS csavarodási frekvencia meg a "beválasztottság"! Szerintem legyen inkább belső elválasztású hm... izé.

Azt hiszem itt már nagyon minden a választásokról szól. De lehet hogy csak én látok rémeket.

Kampányidőszak RULEZ. :)

dombovarivanda 2010.01.27. 18:26:23

az ilyen grespikek nélkül unalmas lenne az élet.

Pipas 2010.01.27. 19:55:16

"ami megegyezõ a Szíriuszról a Földre jövõ fény megcsavarodási számával": ÁÁÁááááááááá! Ez övön aluli volt, fájt, de rettenetesen. Ennyire _nyilván_ nem lehet idióta valaki alapból, ehhez nyilván valami szervi elváltozás kellett! Vagy valami gomba?! Add uram, hogy gomba legyen!

Tom Benko 2010.01.29. 20:37:30

Imádnivaló ember! Főleg nyárson sütve, kis tárkonnyal, petrezselyemmel a fülében! :)

lüke 2010.02.11. 09:04:13

szavakat is többes számba rak, mint pl. olló, nadrág, szemüveg…!
hmm ez az okoska hol tanult?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.02.11. 10:00:49

@lüke: úgy érti, nincs scissor, csak scissors, többesszámú alakban van egy darab tárgy megnevezése. Németben ez a névelőben is megjelenik, mindegyik ilyen szó nőnemű.

És a finn nyelv is átvette ezt, lévén erős a germán befolyás a svédeken keresztül.
süti beállítások módosítása