HTML

FundiBlog

Fundi mint fundamentalista. Ijesztő és mókás idézetek azoktól, akiknek a meggyőződése veri a valóságot. A korszerűség jegyében megjegyezném, hogy ez a blog az új sajtótörvény értelmében sem sajtótermék, így nem terjed ki rá a szabályozás.

Friss topikok

  • Tom Benko: @flugi_: Kellene akkor egy gyűjtő bejegyzés, ahová lehetne gyűjteni az ilyet. (2013.06.04. 19:28) NASA csakra
  • Warlord71: Söööt,meg Noe barkajara is fölfert a Brontosaurus,a Brachiosaurus,a Diplodocus,az Apatosaurus a Ty... (2012.11.22. 10:52) Behemoszaurusz
  • Warlord71: Ezt bukta a delikvens,mivel a Biblia onnantol fogva,hogy a teremtesi napoknal leirja,hogy "lön est... (2012.11.22. 10:39) Mértékletes fundi
  • Tom Benko: @bioLarzen: Így jobb. Na, őt se komálom... (2012.10.31. 18:08) Grespik után sem áll meg az élet
  • Tom Benko: Aha. Akkor ez magyarázza, miért vagy úgy eltűnve. Nekem jobb, havonta egyszer kapom meg az utasítá... (2012.10.12. 17:49) Szalmabáb érvelés

Agykutató

2010.03.07. 23:02 flugi_

Mielőtt belevágnánk, kis kitérőre van szükség a fundi és a crackpot fogalma körül, mivel a most következő finomság igazán szép példa utóbbira. A fundi ugye hitére alapozva nem foglalkozik holmi evilági fizikai valósággal, a crackpot pedig egy részben ezzel átfedő valaki, aki tudósnak gondolja magát, és természetesebb okosabb mindenkinél.

Mai csemegénk egy önjelölt agykutató, aki mind állításaiban, mind fogalmazásában kiváló példa.

Az agyunknak csupán 10% át használjuk. Ez a 10 % tesz ki mindent. A gondolkodást, a tanulást, a légzést, a szívverés, a tudatot. Kutatások után saját elméletet állítottam fel, de mielőtt ebbe belemegyünk, nézzük az alátámasztott orvosi tényeket. Az agy 2 féltekéből áll. Mind 2 félteke szoros kapcsolatban van a másikkal. Az úgymond nem befolyásolható részek a szervezet működését irányítják. Ezekről nem is beszélek, mert nem ez a misztikus benne. Hanem az agykéreg. Az agykéreg egy tekergős gomolyag ami a csupasz alsó agyrészekre van tekeredve. itt van minden ami a tudás, és gondolkodás. Azt hogy mi lenne ha mindet kihasználnánk, senki sem tudja. Talán okosak lennénk mint a földönkívüliek. Emberfeletti dolgokra lennénk képesek? Nos ehhez meg kéne kérdezni egy olyasvalakit aki 100% - ig öntudatban van. Hogy le egyszerűsítsem. Amikor alszunk, a tudatállapotunk lecsökken. Mikor felébredünk, egy magasabb szintre lépünk. Egyértelműen tudjuk hogy ébren vagyunk. Ha lenne olyan aki örök életében csak aludna, nem tudná milyen ébren lenni. Ha ezt a személyt sikerülne felébreszteni, ledöbbenne, hogy micsoda tudáshoz jutott. Pedig csak felébredt, és tudatában van annak aminek mi is. De ha hiszed ha nem. Mind alszunk. Ha hírtelen nem 10, hanem 30% os lenne az agyad kihasználtsága, ugyanúgy éreznél mint aki épp felébredt. Olyanokról szereznél tudomást amiről mi csak álmodni sem tudunk. Az agykéreg főleg Neuronokból áll. A neuron egy idegsejt. Ami képes egy elektromos kisülést leadni, vagy tárolni. 1 neuron sejt, több ezer sejttel van kapcsolatban, és így tovább. Ezek a sejtek hálózzák be az agykérget. Több billió ilyen sejt van. Ezek mind kapcsolatban vannak egymással, és elektromos jeleket kűldenek egymásnak. Amikor gondolkodik az ember, az agyban szó szerint elektromos viharok tombólnak. Mint pl egy telefonos hálózat. Vegyük pl az internetet. Elkűldesz egy e-mailt. Megvan a címzett, és kűldés. A levél elindúl a világhálón, és addíg kering míg célba nem ér. Egy e-mail kűldése során a leveled akár kínán, és amerikán is végigkúszik mire odaér a címzett szerverhez ahol feldolgozásra kerűl. Az agyban a gondolatok is így keringenek.

Az egy viszonylag széles körben elterjedt tévedés, hogy az agynak csak 10%-át használjuk ki, ez önmagában még kevés is a crackpotsághoz, bár a kutatói öndefiníciót egy több mint száz éves tévedéssel kezdeni mindenképp kínos. Viszont ebből levezetni egy elméletet, és erre rálicitálni marhaságokat, no az már valami.

forrás

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fundi.blog.hu/api/trackback/id/tr411817709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubuka_visszater_ · http://facepalm.freeblog.hu 2010.03.09. 03:38:47

nem rossz, nem rossz, de én is készülök egy félnehézsúlyú versenyzővel.

Warlord71 2010.03.09. 11:49:25

"Ha hírtelen nem 10, hanem 30% os lenne az agyad kihasználtsága, ugyanúgy éreznél mint aki épp felébredt. Olyanokról szereznél tudomást amiről mi csak álmodni sem tudunk."

Mind szép és jó,csak épp azt nem írja le a szerző,hogy hogyan,mi módon,mi által,vagyis milyen érzékszerv,vagy mechanizmus által szerezhetnénk tudomást olyasmikről,amikről most nem tudunk.
Több fényt tudna begyűjteni a szemünk,vagy az eddiginél bővebb frekvenciatartományokat is tudnánk érzékelni,vagy a hallásunk kiterjedne az ultrahangokra is, stb.-stb.?
És ha így is lenne,milyen magyarázat van minderre?
Úgy gondolom,ezeket illett volna a szerzőnek bővebben is kifejtenie!

pounderstibbons 2010.03.09. 12:52:16

@Warlord71:
A szerző is csak az agyának 10,5%-át használja ki, emiatt nem tudja leírni a különbséget.
Sajnos a szerző agyának abszolút kapacitása viszont elég kevés lehet, így a +0,5% csak arra elég, hogy csigázzon minket.

Az is lehet, hogy a 20-30%-ot elérő emberek elsajátítják a térváltás és időugrás művészetét és elillannak előlünk, illetve beleőrülnek a rájuk törő ingerek áradatába és egy másik, nyugalmasabb létsíkra menekülnek.

Lásd még: A madarak csak a szárnyuk 10%-át használják ki, de ha kihasználnának még 20%-ot, akkor olyan magasra mennének, hogy a napsugár elégetné a szárnyaikat (egy fokkal tudományosabb megközelítésben: a jegesedés miatt lezuhannának).

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.03.09. 13:35:26

@Warlord71: ez főleg azért lehetett, mert hamar abbahagyta. Szerintem nem kellett volna nagyon megerőltetnie magát, hogy megválaszolja a felmerült kérdéseidet.

Osztrigás Pici 2010.03.18. 21:05:15

Mu ha ha, ha ezt Hámori májsztró hallaná. Nagy tisztelője vagyok:D

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.03.18. 21:09:55

@Osztrigás Pici: Múltkor, a nanorobotos h1n1 után mondtam is Csurgaynak, hogy hallom milyen jól állnak :D
süti beállítások módosítása