HTML

FundiBlog

Fundi mint fundamentalista. Ijesztő és mókás idézetek azoktól, akiknek a meggyőződése veri a valóságot. A korszerűség jegyében megjegyezném, hogy ez a blog az új sajtótörvény értelmében sem sajtótermék, így nem terjed ki rá a szabályozás.

Friss topikok

  • Tom Benko: @flugi_: Kellene akkor egy gyűjtő bejegyzés, ahová lehetne gyűjteni az ilyet. (2013.06.04. 19:28) NASA csakra
  • Warlord71: Söööt,meg Noe barkajara is fölfert a Brontosaurus,a Brachiosaurus,a Diplodocus,az Apatosaurus a Ty... (2012.11.22. 10:52) Behemoszaurusz
  • Warlord71: Ezt bukta a delikvens,mivel a Biblia onnantol fogva,hogy a teremtesi napoknal leirja,hogy "lön est... (2012.11.22. 10:39) Mértékletes fundi
  • Tom Benko: @bioLarzen: Így jobb. Na, őt se komálom... (2012.10.31. 18:08) Grespik után sem áll meg az élet
  • Tom Benko: Aha. Akkor ez magyarázza, miért vagy úgy eltűnve. Nekem jobb, havonta egyszer kapom meg az utasítá... (2012.10.12. 17:49) Szalmabáb érvelés

Fundihatározó

2010.02.16. 23:49 flugi_

Ez a bejegyzés nem véglegesre készül, szeretném folyamatosan bővíteni majd a javaslatok szerint, egyelőre vázlatosan, néhány példával, de idővel a találatokat besorolnám majd ide is, a mindenkori legjobb megnyilvánulások mellékelésével.

Vannak a legkevesebb fejtörést okozó fundik, az egyházakhoz tartozó fundamentalisták, akiket azért könnyű felismerni, mert általában elárulják, hogy csak azzal nyer az ember megtisztulást, ha egy bizonyos egyházhoz csatlakozik. Természetesen ezen belül vannak jól megkülönböztethető alkategóriák:

  • Az amerikai gyökerű Jehova tanúi szigorú belső szabályzatú egyház párosával küldi házhoz a humorforrást. Egyszer egy ilyen párost közepes fundiműveltségemmel már kicsit több mint egy órán keresztül tartottam szóval, mire a blogban gyakrabban felmerülő teremtés-érveket mind felsorolták, láthatóan felületes, gyorstalpaló forrásból. Egy másik alkalommal egy lelkes takarító néni adott a teremtés szó szerintiségéről színes brossúrát, gondolom általában ilyenekből készülnek fel. Közös felfogásuk, miszerint minél szószerintibb módon hiszed el a Bibliát, annál jobb ember vagy.
    Különös ismertetőjegyük: párosával járnak, 144 000-nél is többen vannak, te esélytelen vagy
  • A jehovásokkal szemben az amerikai protestánsoknál nem minden egyháztagnak elvárt és kötelező létforma a térítő fundiság, mégis sokan vállalják. A leghangosabb, erőforrásokkal a legjobban ellátott társaság a világon. Olyan nevek, mint Hovind,  Behe, Dembski, Johnson, és sorolhatnám, kerülnek ki a körükből.
    Különös ismertetőjegyük: szerintük az evolúció erkölcsileg a farkastörvények szentesítése, és nem kell érteni az evolúciót ahhoz, hogy tagadjuk
  • Érdekes módon a mormonok, akármennyire vicces dolgokat csinálnak, evolúció témában nem fundiskodnak nagyon, annál inkább a régészetben: szerintük az indiánoknak az ősei azok a zsidók, akikről a Biblia szól.
  • szcientológusok egy jól megkülönböztethető csoport, mivel a tudományon belül elsősorban a pszichiátria a főellenség, az evolúcióról csak mellékesen cáfolgatnak, hiszen a Xenu hívők szerint egy DC-8 repülővel megegyező alakú járat hozta ide az életet.
    Különös ismertetőjegyük: a többi fundinál is nagyobb egó, mert míg a többiek egy istenség alárendeltjei, a szcientológusok magukat hiszik istennek, de te ezt úgysem értheted
  • krisnások érdekes kettősséget mutatnak, egyfelől a legtöbb egyházzal ellentétben valóban karitatívok, ugyanakkor erőteljes fundivonallal rendelkeznek mind Magyarországon (Az Értem alapítója pl. Tasi István), mind nemzetközileg, például Michael Cremo
  • Végül a hazai felhozatalban szinte csak a magyar protestánsok egy vékony szeletét lehet megemlíteni (szem és fültanúja voltam egy diskurzusnak, amiben a katolikusok evolúciót elfogadó enciklikájáról kijelentette valaki, hogy akkor a katolikusok szerint nincs Isten), a mezőnyből minden bizonnyal kiemelkedik a puritán egyház, mint azonosítható forrása néhány igazán finom szösszenetnek.

Vannak egyházakhoz nehezen rendelhető fundik, akiknek mégis vallásos indítékaik vannak, ezek többnyire holisztikus, ezoterikus, és egyéb new-age irányzatokhoz köthetőek, de jóval lazábban, mint a fenti példákban, de vannak kifejezetten kereszténységközeli egyházfüggetlen fundik is, mint a sikeresélet mozgalmat irányító Schlingloff Sándor, akinek a jóvoltából a Hovind filmet élvezhettétek, és aki nem szcientológus, de pont úgy viselkedik.

Vannak politikai fundik, akiknek a valóságérzékelését nem egy vallás, hanem egy evilági ideológia homályosította el, mint Posta Imre, vagy Grespik László. Mondjuk megengedő módon értelmezve a vallás fogalmát őket is vallásosnak nevezhetnénk, hiszen van egy megfelelően kiépített, koherensnek hitt hitrendszerük, de most maradjunk meg a transzcendes hatalomban való hittel definiált vallásosságfogalomnál.

Vannak a vallásokhoz és politikához is nehezen köthető figurák, mint a sértődött tudós-wannabe-k, mint Egely, aki az olajlobbiban sejti a vákumenergia hasznosításának akadályát.

És végül van wmiki, az egyetlen és megismételhetetlen, akiről már csak azért is külön kell szólnom, mivel a blog statisztikájában a keresőkifejezések legvisszatérőbb eleme.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fundi.blog.hu/api/trackback/id/tr821765034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joco74 2010.02.17. 09:26:16

A wmikizmus egy érdekes ideológia.

1. a tudomány téved
2. akkor is, ha igazat mond
3. wmiki nem téved
4. akkor is ha baromságot mond
5. mások érveit hagyd figyelmen kívül
6. a tények ne befolyásoljanak
...

Én kedvelem... iszonyú jókat szoktam rajta szórakozni :)

Érdekes egyébként, hogy vannak olyanok, akik még nem ismerik, és elkezdenek vele vitatkozni. Ez egy elég szórakoztató dolog... ugyanis 2-3 hsz környékén érezhető, hogy a vitapartner nem tudja eldönteni, hogy ő fogalmaz rosszul, esetleg rossz példákat hoz, vagy eleve az érvelése annyira gyenge, hogy a másik jogosan hagyja figyelmen kívül. Kicsit meghasonlik magával és értetlenül olvassa wmikit.
A 4-5 hsz környékén, kezd rájönni, hogy valami nincs rendben. Kezd ideges lenni, hogy miért sz@rja le nagyívben a felhozott tényeket.
6-tól leeseik neki... fundi... a legkeményebb fajtából. És akkor jön a felszabadult öröm!

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.02.17. 21:47:54

@Joco74:

"Érdekes egyébként, hogy vannak olyanok, akik még nem ismerik ..."

kiváló folyamatismertetés, ez valóban tipikus :)

folnor 2012.03.09. 17:27:28

És amúgy te miben hiszel flugi?

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2012.03.12. 11:43:27

@folnor: Az őszinteségben, például. Mire vagy kíváncsi?

no mail, no problem 2012.04.11. 13:13:41

@flugi_:

nem jutok dűlőre, h hova is valók az áltudományos fundik. vajon mindet be kellene sorolni ebbe a csoportba, függetlenül attól, hogy az evolúciót, vagy a nyelvészetet támadják, vagy jobb őket külön venni?

ugyanakkor mutatnak némi átfedést is, a kreacionisták a vallási, a délibábos nyelvészek (történészek, régészek is) a politikai fundikkal rokoníthatóak nem egy esetben.

és ott vannak a hívő konteósok is, őket sem kellene kihagyni.

de a holisztikus, ezoterikus, new-age vonal is jogosan érezheti magát megsértve, hogy ennyivel elintézted őket, ott is szép dolgok jönnek néha szembe.
süti beállítások módosítása