HTML

FundiBlog

Fundi mint fundamentalista. Ijesztő és mókás idézetek azoktól, akiknek a meggyőződése veri a valóságot. A korszerűség jegyében megjegyezném, hogy ez a blog az új sajtótörvény értelmében sem sajtótermék, így nem terjed ki rá a szabályozás.

Friss topikok

  • Tom Benko: @flugi_: Kellene akkor egy gyűjtő bejegyzés, ahová lehetne gyűjteni az ilyet. (2013.06.04. 19:28) NASA csakra
  • Warlord71: Söööt,meg Noe barkajara is fölfert a Brontosaurus,a Brachiosaurus,a Diplodocus,az Apatosaurus a Ty... (2012.11.22. 10:52) Behemoszaurusz
  • Warlord71: Ezt bukta a delikvens,mivel a Biblia onnantol fogva,hogy a teremtesi napoknal leirja,hogy "lön est... (2012.11.22. 10:39) Mértékletes fundi
  • Tom Benko: @bioLarzen: Így jobb. Na, őt se komálom... (2012.10.31. 18:08) Grespik után sem áll meg az élet
  • Tom Benko: Aha. Akkor ez magyarázza, miért vagy úgy eltűnve. Nekem jobb, havonta egyszer kapom meg az utasítá... (2012.10.12. 17:49) Szalmabáb érvelés

A rovásírásos boszniai piramis

2010.04.02. 23:29 flugi_

A mai bejegyzés egy levélben is terjedő (és hozzám olvasói lelkesedéssel eljuttatott) anyagról szól. Íme néhány sor az egyik terjedő változatból:

Világszenzáció látott napvilágot a tegnapi nap folyamán, ám sem a Blikk, sem az Rtl klub, sem a Tv2 nem számolt be róla, holott a magyarság ügyét régen látott módon ragyogja be ez az új remekbe szabott régészeti felfedezés. A világ legrégebbi ismert piramisáról tudniillik most már 100%-os bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a hun-magyarok, azaz elődeink, a mag (tudás) urai építették. A hüledezés keltő hír röviden ismertetve a következő: a szénizotópos mérések alapján 34.000 évesre saccolt híres boszniai Nap Piramisban székely-magyar rovás írással íródott feliratokat találtak a szláv kutatók, s már egyértelműen azonosítottak húsz rovásbetűt is, melyek egy az egyben megegyeznek a manapság általunk is ismert székely ABC jeleinek vonásaival.

Az anyag sokféle változatban található meg a neten, a lelkes továbbítók olyan stíluselemekkel bővítik az anyagot, mint a TV2 Telaviv2-re javítása. Az emlegetett "tegnapi nap" 2009 nyarán volt aktuális.

A híranyag egyértelmű forrását eddig nem sikerült megtalálnom, eddigi legvalószínűbb jelöltem a Kárpáti Harsona, de csak mert itt a legigényesebb formailag a tálalás, simán elképzelhető, hogy ők is átemelték a konkrét szöveget.

Nos, a dologgal két baj is van. Az egyik az, hogy az eredeti kutatótól, Szakács Gábortól származó szöveg (érdemes visszanézni a főoldalra is! :D) stílusában Grespik László nyelvészetével rokon, és bár szakmai tartalmat arányában többet tartalmaz, itt is jellegzetes a "hivatalos tudomány" kétkedését a bizonyítékok objektivitásának és létének hiánya helyett elefántcsont-toronyi rátartisággal magyarázni. A klasszikus crackpot jegyek felismerhetőek: feltételező állítások egymásra építve, hangsúlyozott elnyomó hivatalos tudomány, gondosan elkerült technikai érvelés: a szakmaiság megáll a tényanyag felsorolásában, annak magyarázatában már nincsen szakmai hivatkozás, kizárólag a boszniai Semir Osmanagić és társai munkáira.

A másik gond a dologgal még komolyabb: nincs piramis. A geológus szakma helyszíni szemléje azzal zárult, hogy természetes kőzetek természetes folyamatok által kialakított darabolódásából áll a gúla alakú domb, tehát azokban emberi munka kizárólag a bele vájt alagutakban lehet. Abban is gyanúsan frissek a sokezer éves leletek :) Szóval van itt minden, ami egy klasszikus idegenforgalmi csalogatóhoz kell: belterjes "tudományos" kongresszus, sztárallűr Indy kalapban, és persze titokzatosság, csak tudomány nincs.

Az idézett hírben szereplő adatok (pl. c14 mérés, 34 ezer év) olyasmi, amiről lényegében csak ezt találtam, amiben a fényképen nemigen állapítható meg bármilyen szimbólum jelenléte, a szövegben pedig semmilyen utalás nincs rá, holott ez lenne a bizonyíték a legrégebbi írásos emlékre. Még Szakács Gábor anyagaiban sem találtam utalást ilyesmire. Ez úgy tűnik Tor Salquist (aki a fenti, eredetinek gyanított forrás szerzője) leleménye. Szívesen várok ezzel kapcsolatban helyreigazításokat.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fundi.blog.hu/api/trackback/id/tr21890963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joco74 2010.04.03. 16:54:12

Pálfi Zoltán cikke a Szkeptikus Blogon a témáról: szkeptikus.blog.hu/2009/08/12/a_boszniai_piramisok

Joco74 2010.04.03. 16:56:36

Jaj... és a legjobb komment:

"Mindazonáltal jó lenne visszatérni a boszniai táj kérdéséhez. Egy hazai eset jut róla eszembe: két amatőr újabb kelta települést vélt felfedezni a Gellért-hegyen, és megkeresték Szabó Miklóst, a nemzetközi hírű keltológust (az ELTE volt rektora).
Ő kiment a helyszínre, megnézte a nyomokat, majd így szólt:

"Uraim, gratulálok! Önök megtalálták a Gellért-hegyet!" :))

Tehát nem szabad lebecsülni Osmanagic érdemeit: munkálatai megerősítették, h tényleg van egy domb Visoko mellett!
süti beállítások módosítása