HTML

FundiBlog

Fundi mint fundamentalista. Ijesztő és mókás idézetek azoktól, akiknek a meggyőződése veri a valóságot. A korszerűség jegyében megjegyezném, hogy ez a blog az új sajtótörvény értelmében sem sajtótermék, így nem terjed ki rá a szabályozás.

Friss topikok

  • Tom Benko: @flugi_: Kellene akkor egy gyűjtő bejegyzés, ahová lehetne gyűjteni az ilyet. (2013.06.04. 19:28) NASA csakra
  • Warlord71: Söööt,meg Noe barkajara is fölfert a Brontosaurus,a Brachiosaurus,a Diplodocus,az Apatosaurus a Ty... (2012.11.22. 10:52) Behemoszaurusz
  • Warlord71: Ezt bukta a delikvens,mivel a Biblia onnantol fogva,hogy a teremtesi napoknal leirja,hogy "lön est... (2012.11.22. 10:39) Mértékletes fundi
  • Tom Benko: @bioLarzen: Így jobb. Na, őt se komálom... (2012.10.31. 18:08) Grespik után sem áll meg az élet
  • Tom Benko: Aha. Akkor ez magyarázza, miért vagy úgy eltűnve. Nekem jobb, havonta egyszer kapom meg az utasítá... (2012.10.12. 17:49) Szalmabáb érvelés

Egy kis nyelvészet

2010.02.22. 23:01 flugi_

Olvasói felajánlás, és nem annyira fundi idézet következik, mint inkább egy kreatív jóindulattal fordított szöveg. Sok nyelvészfundi érvkészletéből kerül elő Sir John Bowring néhány dícsérő szava:

"A magyar nyelv eredete nagyon távoli múltba mutat. Rendkívüli módon fejlődött és szerkezetének kialakulása arra az időre nyúlik vissza, mikor még a mai Európában beszélt nyelvek nem is léteztek. Egy olyan nyelv, mi önmagában, következetesen és szilárdan fejlődött, amiben logika van, rendszer, erő és matézis, harmonikus hangzással és illeszthetőséggel. Az angol ember legyen büszke arra, hogy nyelve az emberi történelem eposzát hordozza, mert eredetén kimutathatók a különböző nemzetektől származó rétegek, melyek összességéből kialakult.
Ezzel szemben a magyar nyelv egy tömör kődarab, melyen az idők viharai csöppnyi karcolást sem ejtettek. Nem az idők változásaitól függő kalendárium. Nem szorul senkire, nem kölcsönöz, nem alkudozik, nem ad, és nem vesz el senkitől.
E nyelv a nemzeti önállóság, a szellemi függetlenség legrégibb, legfénylőbb emléke. Amit a tudósok nem tudnak megfejteni, azt mellőzik. Ez a nyelvészetben is így van, éppen úgy, mint a régészetben. A régi egyiptomi templomok egyetlen kőtömbből készült padolatait sem tudják megmagyarázni. Honnan, melyik hegységből vágták ki e hatalmas tömböket. Ám a magyar nyelv eredetisége, még ennél is csodálatosabb tünemény. Aki megfejti majdan, az isteni titkokat boncol, annak is az első tételét.
- Kezdetben vala az Ige és az Ige Istennél volt, s az Ige Istenné lett..."

Bowring valóban a magyar nyelv nagy barátja volt, és ismerte is a nyelvet, és, amint látható, inkább érzelmi, mintsem szakvéleményt fogalmazott meg. A fenti idézet gyakran a finnugor elmélet ellen felhozott érv, ami teljesen megalapozatlan. Bár Bowring találkozott az észt nyelvvel is, a fenti idézet ennél korábbról származik.

Az idézet gyökeréről és tisztázásáról olvashattok itt és itt

Egyébként ugyanezek a lelkes források, amennyiben nem lenne nekik szimpatikus Bowring, inkább Széchenyi véleményét idéznék róla, a szorgalmasok a második forrásból tájékozódhatnak :)

A forrás egyébként tart még érdekességeket.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fundi.blog.hu/api/trackback/id/tr841782583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása