HTML

FundiBlog

Fundi mint fundamentalista. Ijesztő és mókás idézetek azoktól, akiknek a meggyőződése veri a valóságot. A korszerűség jegyében megjegyezném, hogy ez a blog az új sajtótörvény értelmében sem sajtótermék, így nem terjed ki rá a szabályozás.

Friss topikok

  • Tom Benko: @flugi_: Kellene akkor egy gyűjtő bejegyzés, ahová lehetne gyűjteni az ilyet. (2013.06.04. 19:28) NASA csakra
  • Warlord71: Söööt,meg Noe barkajara is fölfert a Brontosaurus,a Brachiosaurus,a Diplodocus,az Apatosaurus a Ty... (2012.11.22. 10:52) Behemoszaurusz
  • Warlord71: Ezt bukta a delikvens,mivel a Biblia onnantol fogva,hogy a teremtesi napoknal leirja,hogy "lön est... (2012.11.22. 10:39) Mértékletes fundi
  • Tom Benko: @bioLarzen: Így jobb. Na, őt se komálom... (2012.10.31. 18:08) Grespik után sem áll meg az élet
  • Tom Benko: Aha. Akkor ez magyarázza, miért vagy úgy eltűnve. Nekem jobb, havonta egyszer kapom meg az utasítá... (2012.10.12. 17:49) Szalmabáb érvelés

Fajok eredete

2009.08.31. 15:06 flugi_

Egy klasszikus eszmefuttatást mutatok most be, igazán érdekes, általános mondanivalója is van.

Faj az, amelyhez tartozó egyedek továbbszaporodni képes egyedeket hozhatnak létre. Új faj létrejöttéhez olyan genetikai ugrásra lenne szükség, melynek során egyszerre legalább két egyed születik ugyanazzal a génhibával, hogy egymással szaporodóképes maradjon, felmenőik fajával viszont már nem. Ez abszurd módon valószínűtlen, illogikus és soha kísérletben vagy természetben meg nem tapasztalt esemény.

 

forrás

A logikai csavar ugye ott van, hogy az evolúció és a fajfogalom egymással nem kompatibilisek. Egyfelől nem igaz, hogy a faj az lenne, amit itt a szerző állít, mert akkor mihez kezd a körfajokkal vagy kutyákkal. A faj fogalmára nem adható olyan precíz definció, amivel az érvelés működne.

Ennek pedig az az oka, hogy a fajfogalom egy gumifogalom, aminek a konkrét jelentése az, amit a hatályos bizottság éppen megszavaz. A fajfogalom bevezetésének a célja, hogy az élővilág jelenlegi állapotáról biológusok hatékonyan tudjanak kommunikálni. Kizárólag a jelen állapotokról szól a fajfogalom, evolúció tárgyalására alkalmatlan.

Egy példával élve a facsemete és a fa között is gyárthatnánk ilyen ellentmondást, mivel senki meg nem tudja mutatni azt a pillanatot, amikor a facsemetéből fa lesz, tehát sosem lesz a facsemetéből fa. Minden facsemetére igaz, hogy a következő másodpercben is facsemete? Ha igen, akkor a facsemeteség örök, sosem lesz fa. Ha nem, akkor mutassa meg valaki azt a másodpercet, ami az utolsó facsemeteség-másodperc.. A következtetés egyértelmű: a fogalmak ebben a kontextusban egyszerűen alkalmatlanok, használhatatlanok. Kissé formálisabban: a facsemeteség nem osztályozó tulajdonság a fáknál. Bárminemű érvelés velük butaság. Ugyanez van a fajokkal is: ez egy kábéfogalom, mint a facsemete, semmi értelme rigorózus következményekkel foglalkozni.

Általában pedig minden hasonló diszkretizálással kapcsolatban igaz, hogy kétféle van, a formálisan helyes, valódi osztályozó tulajdonság, és a (főleg kommunikációt gyorsítani hivatott) heurisztikus, hozzávetőleges kategóriák, amiket nem szabad keverni.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fundi.blog.hu/api/trackback/id/tr521350874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terran 2009.09.01. 16:46:17

a kutyáknak ehhez semmi köze!!

legalábbis a kutyákkal melléfogtál, mert a házikutya (amit szerintem te értettél kutya alatt) az egy faj, és amit szerintem te különböző fajoknak gondolhattál pl. yorkshire terrier, puli, német juhász, azok a házikutya faj (canis familiaris) fajtái.

Mikron · http://mikron.blog.hu 2009.09.01. 17:51:47

Szerintem a kutya rendben van, viszont a körfajt azt sem én, sem a google nem ismeri.

@terran: Mindenesetre a kutyával az a gond, hogy a biológiai fajfogalom nem igaz rá (egy tacskó ugyanis nem tud egy bernáthegyivel keresztezödni), mégis a kutyát egy fajnak tekintjük.
Egyszerüen be kell látni, hogy az élövilág nem fajokban müködik, hanem egyedekben és populációkban. A faj fogalma az emberi gondolkodás egyszerüsítésére van kitalálva, mert így ha azt mondom: ló, akkor mindenki tudja miröl van szó, és nem kell a populációt külön körbeírnom.

És ha már írtam, ajánlanék mégegy posztot ahol a fentihez hasonló csavaros érvelések olvashatók:
www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__191729-hisztek-az-evolucioban

maga a kérdés felvetése itt egyébként jogos.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.09.01. 21:19:38

@terran: kutyaügyben Mikron már leírta a lényeget: nemigen van olyan fajfogalom, ami a kutyákat egy fajnak, de a farkasokat egy másik fajnak tudná kategorizálni szabályalkalmazással. Ehelyett bizottsági döntéseken múlik a dolog, tényleg van egy ilyen, kirendelt grémium, amelyik meghatározza, hogy milyen fajok és alfajok vannak. Kábé mint a csillagászoknál, akik utólag kizárták a Plútót a bolygók közül, pedig a Plútó nem változott közbe semmit :)

@Mikron: Igazad van, gyűrűfaj néven ismeri a google. Az a lényege, hogy a szomszédos "fajok" között van nemzőképes utód, de egy "faj" két szomszédja egymással már nem tud csinálni. Északon híresek a sirályok a sarkkör felett körbe, innen a neve a fogalomnak.

terran 2009.09.01. 23:37:32

ja akkor bocs. :D
félreérthettem valamit.

az evolúció alapegységeként a gént kéne nézni nem a fajt!
más kérdés, hogy maga a gén sem meghatározott hosszúságú szakasz a genomban.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.09.09. 20:28:36

külföldön vagyok, alig van netem, sajnos még pár napig biztos nem lesz post.

de majd folytatjuk!

Mikron · http://mikron.blog.hu 2009.09.13. 20:41:01

Nem tudom megy-e még a blog, de megosztanám ezt a posztot: szkeptikus.blog.hu/2009/09/10/az_intelligens_tervezo_megszolal

Különösen a kommenteket ajánlom. Nagyon sok van...

terran 2009.09.14. 21:27:03

@Mikron:

ÚRISTEN :D

kedvenc kommentem (mondjuk nem olvastam végig):

"Az értelmes tervezőt, meg a teremtőt az emberek találták ki!
A tudományos tételek meg az emberektől függtelenül léteznek.
Kb. 2500 isten találtak eddig ki!
Gravitáció neg csak egy van!Meg maxwell egyenlet is egy van..."

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.09.17. 21:38:11

szolgálati megjegyzés: az offtopik politizálós kommenteket kiszedem. Nyilván szabad politizálni is, de az legyen ontopik (a biztonság kedvéért például érdemes kifejteni a témát)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.09.17. 21:50:42

@Mikron: sajnos a wmiki jellegű figurák nem igazán illenek a blogba, mert ritkán tudnak cifrákat mondani a világról, sokkal jobban szeretnek cifrákat mondani másokról, az meg nem ide való. De ha van konkrét szösszenetre példa, ne habozz idézni :)
süti beállítások módosítása